Danske Rotax kørere i udlandet

Danske Rotax kørere har også i 2009 deltaget i flere af de internationale Rotax løb. Der har blandt andet været dansk deltagelse i Rotax Max Euro Challenge og BNL Karting Series (Benelux Mesterskaberne), hvor der har været pæne danske resultater.

Kasper H. Jensen blev samlet nr. 7 i BNL Karting Series – Benelux Mesterskabet – og har her selskab af to belgiske ‘gridbabes’.

For de danske Rotax kørere startede 2009  med ‘First ever’ Rotax Wintercup i februar måned  på Campillos banen ved Malaga i Spanien. Circuito Campillos er 1588 meter lang og 10 meter bred hele vejen rundt. Velanlagt bane med højdeforskel og mange overhalingsmuligheder. Gennemsnitshastigheden for en omgang i Rotax DD2 klassen var 90 km/t. Desværre var banen også meget ujævn, hvilket sammen med de høje hastigheder kostede mange smerter til en del kørere.

Der blev afviklet Rotax Wintercup i 4 Rotax klasser: Junior, Senior, Senior Master (OB) og Rotax DD2. De fleste internationale Rotax frontrunners var tilstede, da præmierne var ganske store. Førstepladsen var gratis tilmelding til alle 4 EM afdelinger inkl. dæk. Nr. 2 og 3 fik også fri tilmelding med dæk, men blot til hhv. 2 og 1 afdeling.Fire danske kører havde taget den lange tur til Malaga i Spanien – en tur på knap 3.400 km. Alexander Weiss og Nicki Petersen var tilmeldt i Rotax Junior klassen, mens Jan G. Pedersen og Dennis Ladefoged var tilmeldt i Rotax DD2 klassen.

De to danske juniorkørere kørte under træningen mange omgange, og for Nicki Petersen blev det et problem, idet han ret tidligt fik problemer med ribbenene.

Efter de indledende var heats var Alexander på en flot 18.  plads, og i prefinalen forbedrede han sine muligheder til finalen yderligere, ved at blive nr. 14. I finalen klarede Alexander presset godt, og en flot samlet 16. plads blev det til. Nicki Petersen var desværre nødt til se prefinale og finalen fra tilskuerrækkerne.


Dennis Ladefoged kørte sig frem til en flot 3. plads i finalen til Rotax Winter Cup i Malaga.

Jan G. Pedersen og Dennis Ladefoged var på gridden til Rotax DD2 finalen på plads 15 og 18. Jan efter en dårlig prefinale og Dennis efter en udgået på en af de sidste omgange i prefinalen.

Havde prefinalen været dårlig, så blev finalen meget bedre for begge danskerne. Dennis havde et virkeligt godt heat, og fra en startplads 18 gik det op gennem feltet, og efter de 18 omgange, kom han over målstregen som en flot nr. 3. Dennis var 0,7 sek efter nr. 2 – Polakken Szczepanik – og 1,9 sek. efter vinderen – Dennis Thum fra Tysklannd.

Jan Grye Petersen havde hele ugen igennem haft lidt problemer med de lange hurtige sving på banen, men finalens 18 omgange klarede han fint og det blev til en flot 12 plads i det stærke felt.

Første afdeling af Rotax Euro Challenge i Zaragoza, Spanien
Næste store opgave for Rotax kørerne var også henlagt til Spanien. Banen var Circuit Zuera, Zaragoza. Banen er meget hurtig, 1.700 meter lang og 10 meter bred hele vejen rundt. Et kanonflot anlæg, men en kedelig gokart bane. Alt foregik næsten med topspeed  og overhalingsmulighederne var ret risikable på grund af den høje hastighed.

Løbet lagt på den sidste weekend i marts og var første afdeling af Rotax Europamesterskabet 2009 for klasserne Rotax Junior, Rotax Senior og Rotax DD2. Rotax EM for disse klasser har været kørt siden 2004, og der har til alle afdelingerne gennem årene, været deltagelse af danske Rotax kørere.


Jannie Johansen kom bedst igennem de indledende heats i Rotax Senior, men kom desværre alligevel ikke videre til finalerne.

I Junior klassen var Danmark repræsenteret af Niklas Dall Knudsen, March1 og Nicki Petersen, Swiss Hutless.

Jannie Johansen  og  Michael Markussen, begge March1 samt Rasmus Wendelboe, Sodi Kart, var danskerne i Senior klassen. Dennis Ladefoged, Spirit var med i Rotax DD2 klassen.

Den hurtige bane faldt slet ikke i danskernes smag og resultaterne blev også derefter. I Juniorklassen gik det værst ud over Nicki Petersen, der allerede på tredje omgang af tidtagningen forlod banen med bremsefejl. På trods af, kun at have kørt 3 omgange fik Nicki dog en tid som nr. 31. Nicki fik nedlagt 4 meter af banens hegn men heldigvis skete der ikke noget med ham, ud over at han måtte på hospitalet til en grundig undersøgelse. Han mistede dog alle indledende heats, og var først med i opsamlingsheatet og her sluttede den videre deltagelse.

Heller ikke for Niklas D. Knudsen var banen et hit. Niklas nåede dog finalen gennem en 3. plads i opsamlingsheatet.  Prefinalen blev til en udgået og finalen gav en 30. plads.

Senior tidtagningen gav en flot 28. plads til Michael Markussen, Rasmus Wendelboe klarede plads 40 og Jannie Johansen plads 49. Jannie klarede sig bedst gennem de indledende, men opsamlingsheatet lykkes ikke rigtig for Jannie og plads 14 gav ikke adgang til prefinale og finale.

Michael Markussen og Rasmus Wendelboe havde heller ikke heldet med sig i opsamlingsheatet, og dermed var der ingen af danskerne i finalen.

Meget bedre gik det ikke for Dennis Ladefoged i DD2 klasse. Tidtagning som nr. 30. Det bedste heat blev prefinalen og her blev det til plads 15. I finalen gik det en lille smule baglæns og plads 21 blev det til.

Alt i alt en skuffende første afdeling på Rotax EM 2009 for danskerne.

Anden afdeling af Rotax Euro Challenge i Busca, Italien
Løbet blev kørt i Italien på banen circuito Kart Planet, Busca. En meget fin bane med mange overhalingsmuligheder, men med lidt for lidt plads i ryttergården. Banen er beliggende syd for Milano, og ikke langt fra byen Genova, der ligger ved Middelhavet. Datoen for løbet var 30-31 maj så vejret var kanon flot.

Den danske delegation var nu nede på fire kørere. I Junior var det Nicki Petersen, Swiss Hutless. I Senior var det Michael Markussen, Mach1 og Rasmus Wendelboe, Sodi Kart. I Rotax DD2 var det Dennis Ladefoged, Spirit. I forhold til første afdeling, gik det denne gang meget bedre for danskerne.

Oprejsning til Nickie Petersen
I Juniorklassen gjorde Nickie det fint og nåede gennem opsamlingsheatet med i finalen. Både under træningerne, i prefinale og finale kørte Nickie tider, der matchede fint med kørerne i toppen af klassen. Men skal man starte i den tunge ende er vejen lang og trang. Det blev dog til plads nr. 26 både i prefinalen og finalen. Fin oprejsning efter alle problemerne ved første afdeling i Spanien.


Nickie Petersen havde farten til finalerne, men måtte kæmpe med sin startplacering langt tilbage i feltet.

Sort uheld for Rasmus Wendelboe i senior klassen
I Senior klassen var det svært for Michael Markussen. Han leverede dog i flere af heatene fin kørsel, men det rakte alligevel kun til opsamlingsheatet, og herfra kom han ikke videre.

Rasmus Wendelboe, der har været med i gamet lidt længere fik det til at virke meget fint. Efter de indledende heats var han på plads 25 og dermed direkte med i finalerne. Prefinalen gik fint med en 19. plads som resultat. På opvarmings-omgangene til finalen blev feltet stoppet med rødt flag, og det så uheldigt at Rasmus ikke kunne undgå at ramme en konkurrent hvorved karten fik skader der gjorde, at videre deltagelse i finalen var umulig – surt show!


Rasmus Wendelboe udgik af finalen efter et sammenstød da der blev givet rødt flag inden starten gik.

5. plads til Dennis Ladefoged i DD2 klassen
Dennnis Ladefoged i DD2 klassen havde også sit at skulle slås med. Dårlig tidtagning og dårlige indledende heats. Efter indledende heats var han på plads 22. I prefinalen rykkede Dennis op på plads 12 og i finalen flaskede det sig endnu bedre, og det blev til en fin femteplads efter flot kørsel op gennem feltet. Hermed var årets første gode EM points i hus.

Tredje afdeling af Rotax Euro Challenge i Sosnova, Tjekkiet
Banelayoutet er lidt akavet, da en del af banen også bliver brugt til billøb, rallycross og driftshows. Banen har også været vært for en CIK afdeling af EM i ICA, så lidt af hvert har der været kørt på banen. Parc ferme, ryttergård og cafeteria er meget gode.

Denne gang var der beklageligvis ingen danskere med i Rotax Junior klassen. Jannie Johansen, Mach1, var vendt tilbage til Euro Challenge, og  sammen med Michel Markussen, Mach1 og Rasmus Wendelboe, Tony Kart, udgjorde hun så den danske trup i Rotax Senior klassen. Dennis Ladefoged var igen med i Rotax DD2 klassen, denne gang med Corsa Kart fra Haase i Italien.


Rasmus Wendelboe (247) havde til løbet i Tjekkiet lavet aftale med engelske RL Racing, og stillede derfor op i en Tony Kart.

Dårlig start for danskerne
De indledende heat i Senior var ikke gode for danskerne og alle tre skulle i opsamlingsheatet. Her havde Rasmus Wendelboe de bedste chancer, idet han skulle starte som nr. 7.  Michael skulle starte nr. 10 og Jannie nr. 19.

Rasmus kørte et kanon fint heat og kom i mål som nr. 5, og var dermed klar til finalerne. Rasmus kørte samtidig heatets hurtigste tid. Michael sluttede heatet som 10 og Jannie som nr. 18 og begge var dermed ude af denne EM afdeling.

Rasmus Wendelboe blev nr. 29 i pre finalen, og havde dermed lang vej op i finalen. Men Rasmus klarede det fint – fik tingene sat rigtigt sammen, og blev en flot nr. 14 i finalen.

Fin 5. plads og gode EM point til Dennis Ladefoged
Dennis Ladefoged havde efter dårlig tidtagning og dårlige indledende heats kørt sig til startplads 18 til prefinalen. Dette heat resulterede i en 18. plads og dermed samme startplads til finalen.  Til finalen havde Dennis og mekaniker, Mads Langberg dog fundet det rigtige set-up til Corsa karten. Fra sin startplads 18 på gridden, gik det op gennem feltet til en flot femteplads og gode EM points på kontoen.

Fjerde og sidste afdeling af Rotax Euro Challenge i Salbris, Frankrig
Løbet blev kørt den 12-13. september med kun 3 danske deltagere. Rasmus Wendelbo stillede op for Tony Kart Danmark, mens Michael Markussen som vanligt stillede op i Mach1 for RS Competition. Dennis Ladefoged stillede op i DD2, denne gang i Swiss Hutless.

Rasmus startede som nr. 28 i tidtagningen ca. et halvt sekund efter nr. 1. Michael blev nr. 47, ca. 3/10 sek. efter Rasmus. Dennis startede med en 15. plads i DD2 tidtagningen.

Efter de indledende heats i Senior klassen gik Rasmus Wendelbo direkte til finalerne med en placering som nr. 12, mens Michael Markussen måtte en tur i opsamlingsheat, da han blev nr. 48. I opsamlingsheatet sluttede løbet for Michael med en 25. plads. Dennis Ladefoged klarede sig igennem de indledende DD2 heats som nr. 13.

I prefinalen udgik Rasmus Wendelboe efter første omgang, mens Dennis Ladefoged kørte en 6. plads hjem i DD2.

Rasmus Wendelboe sluttede Senior finalen som nr. 26, mens Dennis Ladefoged avancerede yderligere og sluttede DD2 finalen på en flot 4. plads.

I det samlede Euro Challenge resultat kom ingen af danskerne i top 3.

BNL Karting Series er også en populær serie for danske Rotax kørere
2009 serien var på tre afdelinger. Første afdeling den 6-7. juni på banen i Genk, Belgien. Anden afdeling den 18-19. juli på banen Ostricourt i Frankrig. Tredje afdeling og finaler den 29-30. august på banen i Genk. Serien for Rotax klasserne omfatter Rotax Micro, Mini, Junior og Senior.

I Rotax Mini klassen har Nicolaj Nielsen, Mach1 været med ved alle afdelingerne. I Senior deltog Mads R. Thomsen og Kasper H. Jensen, begge Swiss Hutless, også i alle tre afdelinger. Ved sidste afdeling i Genk sluttede Michael Markussen, Mach1, sig til den danske kartinglejr.
Efter den første afdeling var Nicolaj Nielsen på en samlet 14. Plads. Kasper H. Jensen på plads 8 og Mads R. Thomsen på plads 12. Ved anden afdeling i Frankrig Blev Nicolaj Nielsen nr. 15 i Rotax Mini. I Senior blev resultaterne lidt bedre end ved første afdeling, blandt andet var Kasper H. Jensen nr. 5 ved  tidtagning om søndagen. Weekendens resultat blev en plads fem til Mads R. Thomsen og plads otte til Kasper H. Jensen.

Sidste afdeling blev så afviklet på det flotte karting anlæg i Genk, Belgien. Her blev det også til de bedste resultater for de danske kørere. Søndagens race gav en flot 7. plads til Nicolai Nielsen og weekendens resultat blev plads 11. I  sidste Senior finale blev Mads R. Thomsen nr. 4 og Kasper H. Jensen nr. 5. Michael Markussen blev nr. 11.

Tre top 10 placeringer til danskerne i den samlede BNL stilling
Efter en fin indsats i de tre afdelinger sluttede tre af danskerne i top 10 i den samlede stilling.


Kasper H. Jensen blev samlet nr. 7 i BNL Karting Series for Rotax Max Senior.
Mads R. Thomsen blev samlet nr. 8 i BNL Karting Series for Rotax Max Senior.


Nicolaj Nielsen (48) sluttede på en samlet 10. plads i BNL Karting Series for Rotax Max Mini.

Med kun én kørt afdeling sluttede Michael Markussen som nr. 25 i den samlede stilling.

Referat og billeder leveret afRotax Danmark – H.L. Kart Racing.

Scroll til toppen