Nye ansigter i DASUs elitetrup

Nicklas Ingemann (på billedet til løb i Italien) er en af de nye kørere på niveau 3 i DASUs elitetrup 2012. Nicklas Ingemann skal i 2012 deltage i en række internationale KF2 løb, og skal desuden køre en fuld sæson i X30 – såvel X30 Challenge i Danmark som X30 Euro Challenge. Nicklas stiller op iøvrigt op i en Bremer Kart som følge af et nyt samarbejde mellem Bremer Kart og Ingemann Racing Foto: KSP.fr.

Igen i 2012 modtager DASU økonomisk og anden støtte fra Team Danmark. Samarbejdet omhandler talentudvikling indenfor karting og formelsport.

Bo Baltzer, der er ansvarlig for talentudviklingsarbejdet i DASU skriver i sit nyhedsbrev om talentprogrammet:

Aktive inddeles i tre niveauer. På laveste niveau (niveau 3) udtages hvert andet år en gruppe unge talenter i aldersgruppen 14-15 år. Disse deltager primært i CIK’s kartingklasser, men også formelklasser som f.eks. Formel Ford.

De unge aktive tilbydes uddannelse i fysisk træning, sportspsykologi, ernæringslære, køreteknik m.m.

Efter to år på Niveau 3 tilbydes de bedste avancement til næste trin, Niveau 2. Aktive her vurderes at have en realistisk chance for at blive professionelle.

På øverste trin, Niveau 1, findes aktive der anses for såkaldt verdensklasse atleter. Indplacering her afgøres af Team Danmark.

Det samlede budget for talentudviklingsarbejdet indenfor karting/formel udgør i 2012 1,3 mill. kr.

I 2012 er følgende kørere i de tre kategorier

Niveau 3
Nicklas Nielsen
Nicklas Ingemann
Daniel Lundgaard
Slavko Ivanovic
Frederik Schandorff
Marcus Ruud Kjær
Victor Radsted
Lasse Sørensen
Nicolai Sylvest
Christian Sørensen
Andreas S. Hansen

Niveau 2
Kevin Magnussen
Marco Sørensen
Michael Christensen
Mikkel Mac
Kean Kristensen

Niveau 1
Tom Kristensen
Jan Magnussen

Der kan gøres meget for 1,3 millioner – men desværre kan det ikke sikre karrieren for end ikke en enkelt af de unge talenter

Selvom 1,3 mill. kr. er mange penge, så ved de fleste med indsigt i motorsport, at dette beløb ikke kan betale en fuld sæson for bare en enkelt kører på topniveau, hverken i international karting eller i formelbiler.

De unge talenter – og med dem Dansk Motorsport – er derfor ubetinget afhængige af at de i en tidlig alder kan finde sponsorer med en stor pengepung, og et hjerte der banker for Dansk Motorsport.

I et lille land som Danmark er der desværre langt imellem den slags sponsorer, hvorfor de talentfulde kørere ofte er helt afhængige af deres egen families økonomiske formåen, deres netværk og et engagement, der for mennesker uden for motorsportskredse virker helt uforståeligt.

Det er disse kørere, deres familier og deres netværk, der gennem de seneste 10 år har været med til at opfostre et antal talenter, der (så vidt jeg ved) ikke tidligere er set i dansk motorsport – og har sikret at disse talenter har præsenteret Danmark på fornemmeste vis i de største internationale konkurrencer.

Måske er det tid til nye initiativer, der kan være med til at udnytte den store talentmasse i dansk motorsport?

Den store udfordring for unge talentfulde kørere, der skal skaffe sponsorer er, at der er meget få virksomheder, som kan udnytte et sponsorat af en gokartkører til ret meget. Der er næsten ingen interesse for sporten i de brede medier, og forholdene til de danske gokartløb opfordrer ikke ligefrem til afholdelse af sponsorevents – så hvordan skal virksomhederne berettige en investering i et sponsorat af en ung gokartkører?

Jeg ved ikke om det nødvendigvis er en opgave for DASU at hjælpe de unge kørere med at finde sponsorer – men jeg er ikke i tvivl om, at de rigtige sponsorer er mere afgørende for karierremulighederne end de nuværende træningsprogrammer (selvom disse sikkert er ganske udmærkede).

DASU kan måske hjælpe med at give sponsorerne værdi for deres sponsorater?

Hvis en gokartkører skal skaffe reelle sponsorater (læs penge, der ikke kommer fra familien og det nærmeste netværk) for 1-2 millioner kr. om året i minimum 4 år (fra 13-16) – som er det prisniveau der er for en fuld international sæson med udstyr og teamsupport, der kan sikre internationale topresultater – så skal sponsorerne have værdi for pengene.

Hvis DASU skal hjælpe med at give sponsorerne værdi for pengene, kan de gå flere forskellige veje:

  • De kan arbejde på initiativer, der sikrer større og bredere medieinteresse.
  • De kan arbejde på at lave nogle stort opsatte arrangementer, som gokartkørerne kan tilbyde deres sponsorer at deltage i – hvor de kan invitere deres kunder og forretningsforbindelser med.
  • De kan arbejde på at etablere et netværk af sponsorer, som vil stille penge til rådighed for de talenter, som DASU vælger at satse på.
  • De kan arbejde på at skabe sammenhæng mellem kartsporten og formelsporten – og evt. etablere formelle kørerudviklingsprogrammer, der sikrer de unge køreres skift fra gokart til formelbiler eller andre biler.

Det ville glæde mig meget at se DASU bruge nogle af deres sparsomme ressourcer på at gøre en seriøs indsats på et eller flere af ovenstående områder.

Heldigvis er der stadig et stort engagement og gode idéer hos flere af de kørere / familier, der kæmper for en racerkarierre

Kean Kristensen, som sidste år skiftede fra gokart til formel biler, og har gjort det flot i både den danske Formel Ford serie, og den tyske Formel ADAC serie har med sit TeamKeanRacing ApS startet et nyt initiativ – F1 Live Events.

Initiativet går ud på at de arrangerer store events i København, i forbindelse med udvalgte Formel 1 løb. Det første event løber af stablen den 27. maj i Wallmanns Cirkusbygningen i København.

Her vil deltagerne få serveret en lækker frokost, hvorefter de kan se Formel 1 løbet fra Monaco på det store lærred sammen med 3-400 andre gæster.

Før, under og efter løbet vil der være forskellige former for underholdning og racerrelevante indslag, der kan gøre det til en unik oplevelse for deltagerne.

I første omgang er der planlagt 3 store events i København:

27. maj – Monaco Grand Prix
4. november – Abu Dhabi’s Grand Prix
25. november – Brasiliens Grand Prix

Kim Kristensen, der sammen med Kean står bag initiativet fortæller, at de gerne samarbejder med andre unge racerkørere, der kan købe billetter til arrangementerne på rimelige vilkår, hvis de har lyst til at bruge de 3 arrangementer som en del af deres eget tilbud til sponsorerne.Du kan læse mere om initiativet – og få kontaktoplysninger på f1events.dk

Scroll til toppen