Weywadt på podiet til første afdeling af Academy Trophy

FIA Karting Academy er noget for sig

FIA Karting Academy Trophy adskiller sig fra det karting vi kender: Her stiller de store teams ikke op med deres kørere, i stedet er det FIA, der sørger for at alle får præcis det samme udstyr. Alt lige fra kart-rammen og motoren til køredragten og opsætningen er fuldstændig ens. Det betyder, at det er op til de enkelte kørere, at vise deres værd ude på banen. Fra hvert deltagende land udvælges en repræsentant, som skal kæmpe med andre nationer om podiepladserne, Jonathan Weywadt er udvalgt af DASU til at repræsentere Danmark, mens Freya Normann er udvalgt af organisationen FIA WIM(Women in Motorsport), som deres repræsentant i Academy klassen.

Der var altså lagt op til noget utroligt spændende race på den Italienske bane!

Med tidligere podietagere som Charles Leclerc (Vinder, 2011) og George Russell, er Academy Trophy en konkurrence, der har fostret mange store talenter og er altså et særligt betydningsfuldt race, som bliver fulgt fra hele verden.

De to håbefulde danskere viser stolt deres spritnye udstyr frem:

Jonathan Weywadt Foto: JW Koncept.

Her ses Jonathan i den officielle FIA Academy – magen til den som alle kørere i feltet er blevet tildelt. Kun nummeret og de Danske flag gør, at Jonathans gokart adskiller sig fra de andres.

Jonathan beskriver deltagelsen i Academy Trophy som en vild og anderledes oplevelse, som virkelig adskiller sig fra, hvad man er vant til som gokartkører i et stort internationalt team.

Det samme synes Freya, Academy Trophy er nemlig hendes allerførste internationale løb, så det er en overvældende oplevelse, men også noget, hun har set helt vildt frem til.

Weywadt en my fra tidstagningens hurtigste tid

Med blot 0.092 sek op til tidtagningens hurtigste kører, Keanu Al Azhari, blev Weywadt 2’er på tiden i den samlede qualifying practice. Han skulle derfor køre sine tre heats i gruppe B.

Freya sluttede tidtagningen som nr. 31 og placerede sig derfor i gruppe C.

Freya Normann

Weywadt klarer sig formidabelt i sine heats og beviser gang på gang, hvorfor han af mange kaldes “The Dynamite Kid”: I sit første heat løber han med sejren, hvorefter han placerer sig som 4’er og 5’er i de efterfølgende heats. Resultaterne fra de indledende heats giver Weywadt en start position som nr. 3 i finalen.

Freya placere sig som 14, 15 og 14 i sine indledende heats.

Weywadt sikrer dansk podieplads i nervepirrende finale

Finalen i Academy klassen bød på absolut spændende race fra første omgang!

Danske Weywadt startede finale-heatet fra tredjepladsen bag Amerikanske Conor Zillisch på førstepladsen og Maxime Castelain fra Luxemborg på andenpladsen.

Under introduktionen af kørerne på gridden havde den Australske kommentator (igen) rosende ord til den unge dansker:

“Two men with an amazing future ahead of them, from Denmark it is Jonathan Weywadt, who has been one of the stars of the 2020 season in the junior category.”

Og med de ord, var der altså lagt op til en spændende finale.

weywadt in action

Da starten går, ryger Weywadt nogle placeringer tilbage, han er faktisk helt nede som 5’er, men får hurtigt kæmpet sig frem igen til en 2. plads. Her sætter han hurtige omgangstider, men den førende, Zilisch, har fået lavet sig et godt gap til resten af feltet og er ikke til at indhente.

På 15’ende omgang overhaler Castelain Weywadt og på 18’ende omgang kommer Peruvianske Rafael Modonese også forbi. Heldigvis giver Weywadt ikke op så let og laver en modig overhaling på Modonese, som sikrer ham 3. pladsen tilbage.

Denne placering forsvarede han, til de krydsede målstregen og sikrede sig dermed en flot podieplacering i sit allerførste Academy Trophy race. Sådan!

Amerikanske Zilisch løb dog med en overlegen sejr, med hele 4.8 sekunder ned til andenpladsen, som blev besat af Maxime Castalain.

Normann sluttede finalen på en flot 21. plads, altså hele 10 placeringer længere fremme end hendes startplacering som nummer. 31!

Jonathan Weywadt(3), Maxime Castalain(2) og Conor Zilisch(1)

Jonathan deler sin oplevelse af Academy Trophy med Gokartweb

Faktisk er det allerførste gang, at Jonathan står på et inernationalt podie, så det er en stor oplevelse:

“Det er vigtig for ens selvtillid, at få nogle gode resultater med hjem og det er vigtigt at have noget at vise til sine sponsorer. Det har været en fed oplevelse at prøve det her, det er der ikke mange der får lov til – jeg har kæmpet hårdt for det og jeg har også kæmpet hårdt her i weekenden, så det er fedt at se, at det betaler sig.”

Academy Trophy Top-5:

1. Conor Zilisch, USA

2. Maxime Castalain, Luxemborg

3. Jonathan Weywadt, Danmark

4. Maceo Capietto, Frankrig

5. Rafael Modonese, Peru

Alle weekendens resultater kan findes her.

Normann repræsenterer ikke kun Danmark

Selvom Freya kører med det Danske flag på karten, repræsenterer hun ikke kun Danmark ved Academy Trophy. Faktisk er hun blevet udvalgt af organisationen FIA WIM (Women in Motorsport) til at være deres repræsentant.

En mulighed som Freya kun havde drømt om at få, men er utrolig taknemmelig for:

“Vi havde sendt en ansøgning, men kunne kun håbe på det bedste. Jeg blev utrolig glad, da jeg fandt ud af, at jeg var blevet udvalgt. Det har været en kæmpe oplevelse at være med!”

På den måde, kan man sige, at hun repræsenterer kvinder i motorsport, når hun sætter sig i karten til Academy – derudover var hun også den eneste pige at finde blandt de 32. deltagere.

Academy 1 Freya

Udover at det i sig selv var en oplevelse at køre med i Academy, var løbet også Freyas første internationale løb, et vildt førstehåndsindtryk, som er en vigtig erfaring i hendes videre færden i motorsporten. Som mange andre karting-kørere, drømmer Freya om at nå motorsportens kongeklasse Formel 1, hun ser blandt andet op til Charles Leclerc, som jo er en tidligere vinder af Academy Trophy.Næste afdeling af Academy Trophy køres d. 4-6 september på Genk, Belgien.