Første afdeling af EM 2020

International karting er tilbage!

Covid-19 situationens tag på Europa og resten af verden, satte for en stund alt motorsport på pause. Selv kongeklassen Formel 1 måtte aflyse samtlige løb indtil pandemien var mere under kontrol, det samme gjaldt for alle gokartløb i kalenderen, inklusiv den første afdeling af EM i Kristianstad, Sverige. Heldigvis var der lys for enden af tunnelen og international karting er nu stærkt tilbage – og det samme er de danske kørere. hele 7 danskere kørte med, da de Europæiske mesterskaber for OK og OK Junior i denne weekend blev afgjort på den spanske Zuera bane.

Da Covid-19 situationen har gjort det vanskeligt at krydse visse landegrænser, meldte kun 130 kørere, ud af de 183 der ellers var tilmeldt, sig klar til start. Heldigvis er Danmark ikke omfattet af strikse rejserestriktioner, og alle tilmeldte danskere stillede op på den spanske bane.

Hårde vejrforhold på Zuera

Zuera banen er placeret lidt udenfor Zaragoza i det sydlige Spanien – i et klima hvor temperaturerne sjældent ligger under 30 grader i sommersæsonen. Så udover forskellige Corona-restriktioner fra FIA, måtte kørerne også finde sig i hårde vejrforhold med op til 40 graders varme og næsten ingen vind. Dækproducenten LeCont kunne efter en måling melde ud, at grundtemperaturen lå lige omkring 55 grader, hvilken resulterede i overophedet asfalt.

Jonathan Weywadt deler sine tanker om vejrforholdene og Corona-restriktionerne med gokartweb: “Det var meget anderledes, man går ikke bare rundt og krammer og giver hånd, som man plejer. Når vi kom ud fra et heat skulle vi beholde hjelmen på og efterfølgende bære maske hele tiden.

Og med 40 graders varme, er det nødvendigt med ekstra tiltag, for at holde koncentrationen: “Det var utroligt vigtigt at få rigeligt med væske og gøre ting for at køle ned. Lidt god musik i et par hovedtelefoner inden heats kan også hjælpe en med at fokusere.”

Flere af kørerne kunne ses med våde håndklæder trukket hen over hovedet for at køle dem ned mellem heatene.

Her ses Jonathan Weywadt med en kartvogn fyldt med vanddunke og et vådt håndklæde over hovedet for at køle ned.

Magnussen, Dinesen og Weywadt klar til race i OK Junior

Tre danskere skulle køre med i Junior klassen, hvor kørerne er mellem 12-14 år. Efter tidtagningen blev de 64 kørere inddelt i fem grupper: Jonathan Weywadt i gruppe A, Julius Dinesen i gruppe E og Mickey Magnussen i gruppe B.

Der køres fire heats i hver gruppe.

Kommentatoren med ros til danskerne

Danskerne gør sig bemærket på banen og både Dinesen og Weywadt får ros for deres præsentationer af den australske kommentator:

The Dane is really riding the rest of confidence this weekend – the crest of the wave is with the Dane. He’s running with calm smooth maturity“, fortæller kommentatoren begejstret da Weywadt indtager 3. Pladsen i sit sidste heat.

Desværre mister danskeren top-3 placeringen på sidste omgang og ender på en 6. plads hvormed kommentatoren bemærker: “Weywadt bangs his steering wheel in frustration“.

I sit sidste indledende heat kørte Dinesen sig til en flot 3. plads! Dette betød at Dinesen og Weywadt var blandt de 36 kørere, der kvalificerede sig til finalen. Weywadt i front blandt de danske OK-Junior drenge med en start fra 16. pladsen. Dinesen starter finalen fra 20. pladsen.

Mickey Magnussen kvalificerede sig desværre ikke til finalen.

Weywadt tæt på top-10

Begge danskere kom godt fra start på trods af mange afkørsler i midten af feltet. Weywadt havde god fart i karten og fik kæmpet sig flere pladser frem i det hårde midterfelt. Desværre lige præcis ikke nok til at slutte i top-10, som han ellers har befundet sig i i alle kvalificerende heats, men en flot 11. plads blev det til! Vi måtte desværre allerede vinke farvel til Dinesen på 8. omgang da han røg af banen. Han sluttede derfor weekenden på en 20. plads.

En ærgerlig Dinesen kommenterer selv på finalen: “Jeg var godt på vej op igennem feltet da en anden kører rammer mig, da jeg er ved at overhale ham, så jeg ryger af banen. Det er ærgerligt at udgå fra mit andet internationale heat i OKJ, især når speeden har været til mere i weekenden.

Dinesen første afdeling EM

Dinesen og mekaniker iført maske og hjelm

Det var dog finske Tuukka Taponen der løb med sejren efter at have kørt sig hele vejen fra sin startplacering på 9. pladsen til pole position på bare 10 omgange.

OK Junior top-3

1. Tuukka Taponen, Finland

2. Ugo Ugochukwu, USA

3. Brando Badoer, Italien

Alle weekendens resultater for OK-Junior kan findes her.

Fire danskere klar til start i OK

4 af danskerne var at finde i OK-klassen, som i alt blev udgjort af 66 håbefulde deltagere. Noah Degnbol satte den hurtigste tid blandt danskerne, som indbragte en sammenlagt 14. plads og en placering i gruppe D, Mikkel Højgaard i gruppe A sammen med Sebastian Gravlund og Alexander Hartvig i gruppe D.  Herefter skulle der køres 4 kvalificerende heats.

Degnbol i tæt kamp med tidligere Europamester

Danskerne kørte nogle flotte resultater hjem i de indledende heats. Noah Degnbol var for en kort stund oppe og snuse til top-3 i starten af sit sidste heat, hvor han over flere omgange kæmpede med den tidligere Europamester Hannes Janker. På trods af en brav kamp mistede Degnbol dog efterfølgende nogle placeringer og sluttede heatet på en 8. plads.

Sebastian Gravlund hentede også flotte placeringer hjem i sine heats og placerede sig øverst af danskerne med en 24. plads efter heatene. Gravlund og Degnbol kvalificerede sig altså begge til finalen mens Højgaard og Hartvig måtte slutte weekenden efter de indledende heats.

højgaard første afdeling em

Mikkel Højgaard forrest i kart nr. 153

Italiensk sejr i OK finalen

Det blev Italienske Andrea Antonelli, som løb med sejren i OK klassen. Det lykkedes også de to danske finalister at kæmpe sig frem igennem feltet: Degnbol placerede sig på 16. pladsen – altså hele 15 pladser foran sin startplacering som nr. 31! Degnbol beskriver det selv som “et rigtig godt comeback i finalen“. Gravlund var også kommet godt fra start og var i løbet af finale-heatet helt fremme på en 15. plads. Konkurrencen i midterfeltet var dog benhård og Gravlund endte finalen på en 22. plads. Gravlund fortæller selv, at han mistede greb i karten og derfor mistede den gode fart, som han ellers havde fået bygget op: “Lidt skuffende, nu da der var potentiale til et bedre resultat.”