Rotax Grand Finals 2008

Rotax Grand Final / VM 2008 – deltagere fra 57 nationer fordelt på 5 kontinenter. Det niende Rotax VM og med dansk deltagelse alle gange. Tre deltagerklasser med 72 kører i hver klasse. 72 Zarnardi karter til Juniorklassen – 72 Maranello karter til Senior klassen og 72 CRG karter til DD2 klassen.

Det er et flot syn med 216 splinternye karter linet op og klar til race.

250 Rotax motorer – reservekarter – chassis – reservedele – slicks dæk – regndæk – benzin – olie – kædespray – ja, alt var til rådighed for kørerne.

Firmaet SNIPER var tilstede og udlånte et sæt SNIPER til alle som måtte ønske det. OG alt – ganske gratis for kørerne. Hver kører havde kvalificeret sig til deltagelse til dette VM, gennem nationale eller internationale Rotax Max Challenger.

Disse Challenger er i dag verdens største kartingserier. Løbet blev kørt på banen La Conca / Muro Leccese, der ligger ca. 80 km. syd for Brindisi. Det sydligste af Italien.

3 Danske deltagere
Tre danskere havde kvalificeret sig til 2008 Rotax Grand Finals. Mads Thomsen i Rotax Junior. Mikkel Mansa havde kvalificeret sig til Senior, og Dennis Ladefoged var med i DD2 klassen. Firmaet X-suit havde leveret de tre danske kører ens køredragter i de danske farver – en form for landholdskøredragter.

Ville gøre det lettere for kører og tilskuere at følge med i kampen om “Nations Cup 2008”. Køredragterne skulle ikke betales og kunne beholdes efter løbet. Alle tre danske kører var opsat på at hjemføre gode resultater i det “varme” Italien. Dette uden udgifter for kørerne.

Det “varme” Italien viste sig bare sig bare fra sin værste side, idet allerhøjst 3 af dagene var med rimeligt vejr. Kraftigt tordenvejr – storm og regn, der manglede kun sne. Alle vejrforhold blev prøvet, og for nogle i det danske team, var nogle af dagene meget kolde.  Lad os håbe at næste års Rotax VM bliver et sted,  hvor man kan skrue op for varmen.

En god start i Junior klassen blev desværre hurtigt ødelagt
Efter en dags træning var man klar med tidtagningerne, og først ude var Junior klassen. Mads Thomsens træninger havde alle været gode, så der var lagt op til en tidtagning i den rigtige del af feltet. Juniorklassen var delt op i to grupper, og Mads kørte en meget fin tid i sin gruppe – nr. 3. OG endnu bedre blev det, da anden gruppe havde kørt deres tidtagning – Mads var samlet nummer fire. Det ville være startplads nr. 2 i de indledende heats.

Men en tåbelig engelsk teknisk kontrollant fandt en teknisk fejl på Mads Thomsens karburator. At det var en karburator, der var udleveret af Rotax ved lodtrækning, var åbenbart ligegyldigt, og alle forsøg på en fornuftig “snak” med teknikeren eller Rotax var nytteløst. Teknikeren havde gjort “dagens fangst”, og han var total ligeglad med alle reglementspunkter. “Sheriffen” havde talt og Mads Thomsen var sidst.

Første indledende heat for Mads Thomsen startede godt – superstart – fra sidst på startgridden  til plads 14. Desværre efter en omgang – rødt flag og omstart. Juniorkørerne (eller fædrene) havde som sædvanligt alt for mange nerver på, og så går det jo galt i første sving. Omstarten var desværre ikke god for Mads, og heatet blev en sej kamp. Plads nr. 20. Andet indledende heat var på slicks, og her gik det fremad indtil midt heatet. Her mødte Mads en lille skønhedsdronning fra Afrika – det kostede lidt tid, mange pladser og  med en 24. plads som resultat. Mads kørte heatets femtehurtigste tid, så farten var god nok.

Tredje og sidste indledende heat skulle være meget god, for at gå direkte til finalen. OG heatet blev meget godt – fra startplads 36 til plads 13 og heatets 3. hurtigste tid. Herefter var spændingen stor – var det nok til finalen, eller skulle der køres et opsamlingsheat, før finalepladsen var sikker. Listerne kom og det blev startplads 8 i opsamlingsheatet – der manglede 6 point i at gå direkte i finalen.

Startplads otte – jo med lidt held kunne de nås endnu. Farten var ok og kunne man undgå al tumulten i starten, så var chancerne store. Startplads otte i et opsamlingsheat er altid farligt, og det viste sig også at være tilfældet her. Start og første sving – tumult og Mads Thomsen Danmark kommer af sted som nr. 24. Herefter går den vilde jagt, heatet er på 10 omgange, – men det er desværre ikke nok – en ottendeplads bliver resultatet af heatet. Kun de første seks går videre til finalen. Desværre og meget – meget ærgerligt – VM slut for Mads Thomsen. Heatets 2. hurtigste tid, så muligheden havde været der, men i karting skal heldet også altid være med som sidemand.  Samlet placering i Rotax Junior VM 2008 – nr. 36.

Mads Thomsen havde farten, men ikke heldet til Rotax Junior VM.

Vinder af dette års Rotax Junior VM blev Facundo Chapur fra Argentina foran Kevin Korjus, Estonia og Poul Fourquemin fra Frankrig.

Hård kamp for Mikkel Mansa i Senior klassen
I Senior klassen skulle Mikkel Mansa gøre sig bekendt med en anden kart, end den han var vant til at gøre brug af. Farven var stadig rød men for Mikkel var karten anderledes. Træningen hjalp ikke meget på det, så man kørte ud til tidtagningen med et opsæt af karten, man ikke var helt sikker på.  En tid der rakte til plads 33 i Mikkels gruppe og en samlet placering som nummer 63. For Mikkel ville det blive en lang og sej kamp, men Mikkel og mekaniker Ole krøb på med krum hals.
“Warm up” lørdag morgen gav håb – nr. 6 i sin gruppe. Tre indledende heats, med en placering bedre end nummer 16 skulle der til.

Til første indledende heat var der blevet ændret på karten for at vinde lidt mere tid. Dette havde desværre ikke den ønskede effekt og resultat var plads 28. Andet heat skulle køres med regndækkene, så her var der brug for et helt andet set up. OG det gav resultat – Mikkel var hurtigt oppe på en 8. plads. Men intet er sikkert i karting – en afkørsel og et mindre sammenstød med en anden  kører kostede mange pladser – heatplacering 25.  Mikkel kørte 6. hurtigste omgang i heatet, så med lidt held havde den været hjemme. Sidste og afgørende heat – tredje heat. Et godt heat, indtil Mikkel misforstod placeringen i heatet, og derved smuttede en del kørere forbi på sidste omgang – ærgerligt.

Efter de tre indledende heats var Mikkel samlet nr. 63 og derfor startplads 24 i opsamlingsheatet. Det ville blive svært – ja meget svært. Der skulle meget fart, og ikke mindst meget held til, for at nå op blandt de første seks. De seks der går direkte videre til pre- finale og finale. Mikkel kørte et godt, hurtigt og fornuftigt opsamlingsheat, og sluttede på en 14. plads. Der manglede blot 6 sekunder op til 6. pladsen. Mikkel Mansa sluttede dermed på en samlet plads 42 i dette års Rotax VM i Senior klassen.

Det tog desværre lidt for lang tid for Mikkel Mansa at vænne sig til Maranello karten.

De tre første pladser i dette års Rotax Senior VM blev Ben Cooper, England foran Chris Lock, England og Martin Pierce fra Irland.

Rotax DD2 havde dansk deltagelse i form af Dennis Ladefoged
CRG leverede karter til DD2 klassen, og CRG’en gav Dennis og mekaniker Søren Pedersen lidt problemer under træningerne. Til tidtagningen havde de to endnu ikke fundet melodien og Dennis blev nr. 20 i sin gruppe og nr. 40 sammenlagt i tidtagningen. Dette ville betyde startplads 20 i alle indledende heats – ikke lige det bedste udgangspunkt. Mekaniker Søren Pedersen røg på karten med krum hals, og til lørdagens “warm up” havde han fundet lidt mere fart til CRGén – 9. hurtigste tid blev det til. Humøret steg lidt i den danske DD2 lejr.

Første indledende heat skulle vise om tiderne kunne bære. Der manglede stadig lidt, men fra en startplads som nr. 20 blev det til en 11.plads. Til andet heat var det blevet regnvejr og sidst på dagen. Det sidste af heatet blev kørt med banens lysanlæg tændt.  Denne gang var opsættet af karten perfekt, og det blev til en flot 3. plads fra en startplads som nr. 20. Dennis kom i mål 2,5 sekund efter vinderen af heatet, samtidig var det heatets 2. hurtigste tid – 1/10 efter hurtigste tid.

Tredje heat var atter på slicks og resultat var en ottendeplads, og Dennis kvalificerede sig dermed direkte til finalen med en startplads til pre- finalen som nr. 7.

Pre- finalen gav en 9. plads. Til finalen blev kartens “set up” ændret for at finde de sidste 2/10. Allerede på første omgang så det ud til at man havde valgt rigtigt – for Dennis kom rundt første gang på en 6. plads. På 4 – 5 omgang var dette blevet til en 4. plads. Men her sluttede det – “set uppet” var ikke helt rigtig for de rigtigt hurtige tider kom ikke.  Efter finalens lange 24 omgange kom Dennis i mål som nr. 11. Dennis og Søren havde satset, farten i karten var tilstede først i heatet, men forsvandt desværre allerede efter ca. 10 omgange. Et flot resultat, under besværlige forhold, og med et vejr, der var Danmark værdigt.

Dennis Ladefoged sluttede som bedste Dansker på en flot 11. plads ud af 72 deltagere.

Vinder af Rotax DD2 VM 2008 blev Leeroy Poulter fra Sydafrika, foran sidste års verdensmester Pier-Luc Ouellette fra Canada. Nr. blev Stuart Marsell fra USA.